De onderstaande informatie geeft slechts een overzicht van de meer uitgebreide dossiers die CIRIHA ter beschikking stelt evenals de bijhorende bibliografie.

Wenst u meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren via dit formulier of op info@ciriha.org.

   

Voedselovergevoeligheden

Men kan allergisch of intolerant zijn voor een groot aantal substanties. Dikwijls ligt de oorzaak bij voedingsmiddelen. Voedselallergieën en –intoleranties zorgen voor grote problemen in de volksgezondheid want ze komen voor in alle leeftijdsgroepen. Daarenboven lijkt de frequentie te stijgen en zijn ze soms ook moeilijk te diagnosticeren.

Naargelang het voedingsmiddel en het individu kunnen voedselallergieën en –intoleranties verschillende reacties uitlokken, soms zeer ernstige, in sommige gevallen zelfs met fatale afloop.

Omgaan met dit risico vormt een dagelijks probleem voor de patiënten en hun omgeving (kennis van de producten, het lezen van de etiketten, keuze van gerechten in restaurant of kantine …).

Vertrekkend van enkele voorbeelden van substanties die symptomen kunnen veroorzaken (melkeiwitten, lactose, ei, pinda, noten en sulfieten), wil deze gids personen met allergie en intolerantie en hun naaste omgeving helpen om de aandoening beter te begrijpen en te beheersen. De voor u liggende brochure vervangt geenszins de gezondheidsprofessionals: de arts die een correcte diagnose zal stellen en de diëtist die een aangepast en geïndividualiseerd voedingsadvies uitwerkt.

   
© ciriha

Connexion